
Deneysel edebiyat nedir? "Deneysel edebiyat" kategorisi gerçek edebiyatı sevmeyenleri, kitap okusun ama başı ağrımasın isteyenleri korumak için bulunmuş bir kitapçı numarası olabilir mi? "Ablacım o size gelmez, o deneysel rafında" gibi...
Deneysel edebiyatı, asıl edebiyatın dışında duran birtakım marjinal zıpçıktılıklar, muzip fırlamalıklar veya sırf bir şey denemiş olmak için yapılan tuhaflıklar olarak göstermeye çalışan muhafazakâr bakış, edebiyat tarihinin kilometre taşlarının kuyrukta iyi bekleyenlerin marifeti olduğu yanılsamasını yayıyorlar maalesef. Halbuki edebiyat evreni dışardan bakanların 'deney' dediği hamlelerle genişliyor, genişledi bugüne dek.
Sıcak Nal, Türkiye edebiyatının iyi memurlardan oluşan kolay hazmedilir, kurallara uyulduğu sürece yeniden üretilebilir ve sayılabilir bir hatta sıkıştırılmasına karşı, edebiyatın edebiyat olmasını savunmak istiyor. Bunun için de 'yeni' denilene, 'deneysel' denilene bir kucaklama, o mekâna bir sızma gerekiyor.
Dolayısıyla “DENEYSEL Edebiyat Edebiyattır!” dosyamız sizlere bu gariplikleri tanıtmak ve ilginç bir gün geçirtmek için değil, edebiyatın doğasını tekrar düşünmeye davet etmek için söz alıyor.
Sıcak Nal, edebiyat ile diğer disiplinlerin diyaloğunda sınırların belirsizleştirilmesine meylettiğinden, güncel sanatlara da özel bir ilgi gösteriyor. Çağdaş sanatımızın en önemli isimlerinden Vahap Avşar'ın Sıcak Nal için özel olarak hazırladığı sayfalar hem “Vahap Avşar Bakışı”nı sayfalarımıza taşıdı, hem de Cem Akaş'ın “Sokaklara Yazmak”ı ile birlikte yazının yeri'ni de daha sınırsız kavrayan bir bakışa kapı açtı.
7. sayımızda Demet Çaltepe'nin “Misket” adlı öyküsünü teknik bir karışıklık sonucu yayımlamış gibi gözükmüş ama gerçekte yayımlayamamıştık. Nasıl olduğunu hiç sormayın! Bu açığımızı bu sayıda kapatıyoruz...
Süreyyya Evren
İÇİNDEKİLER:
"Vahap Avşar Bakışı"
Deneysel Roman:Yoksa Geri mi Dönüyor? / William Skidelsky (çev. Sibel Dağdeviren)
Romanın Geçtiği İki Patika / Zadie Smith (çev. F. Büşra Helvacıoğlu-Ezgi Yıldırım)
Kasahara Nihilizm Okulu / Ben Brooks (çev. Uğur Bahadır Bayraktar)
Korku / Lydia Davis (çev. Eda Cenik)
Mark Amerika ile Konuşmalar (haz. ve çev. Ilgın Yıldız)
Avant-Pop Manifestosu: Zincirleme On Madde / Mark Amerika (çev. Kübra Kelebekoğlu)
Yaşasın Öykü! Ama Nasıl Yaşasın? / Melike Koçak
La-Le-Li-Lo-Lu / Ali Karabayram
Gidiş Dönüşle Kısıtlandırılmış Bir İnceleme İçin İyi Niyetli Kalkışım / Anita Sezgener
Uykusu Bölünenler (Amed Çeko Jiyan) / (haz. Şener Özmen)
Düş Günlüğü ( LM- 7) / Gülseli İnal
Bir Mihr ü Mah Masalıdır ki Sonuna Bulut Konmuş / Melike Koçak
Çok Gezen Yazar mı Bilir? (Gündüz Vassaf) / Özge Ercan
Bir Sinemayla Hikaye Etme Deneyi / Makbule Aras
Nenem Buldu Beni / Ahmet Büke
Jo Shapcott'un "Akrep" Şiirindeki Annemin Ölümü Temasının Kafka'nın Dönüşüm'ü ile Karşılaştırmalı Bir Okuması / Süreyyya Evren
Akrep / Jo Shapcott (çev. Süreyyya Evren)
Tırnak Makası / Umut Y. Karaoğlu
Sokaklara Yazmak / Cem Akaş
Sokaklara Yazmak / Cem Akaş
Simit Tezgâhında Punk İsyanının Yazarı (Ayça Seren Ural ile Söyleşi ) / Sema Aslan
Oku Oku Biter mi? (Ömer Türkeş ile söyleşi) / Özge Ercan
Dar Pencere / Caroline Lamarche (çev. Alara Kusetoğlu)
Misket / Demet Çaltepe
Kulak / Ilgın Yıldız
Oyun Deposu ile Söyleşi / Melike Koçak
Böyle Öyküler - 5 / Faruk Ulay
Thomas Bernhard'ın "Eski Ustalar"ında Devlet İnsanları / Mustafa Demirtaş
Ali Teoman'ın Ardından / Bengisu Filiz
Modern Abi'den İran'a Notos'ça Dersler / Makbule Aras
Albüm Takip / Ceren Yartan
dergiyi görünce aklıma ister istemez kitap-lık'ın yıllar önceki deneysel edebiyat sayısı geldi, sonra da cem akaş'ın hazırladığı b. s. johnson dosyası. deneysel nitelemesinin yerine ne kullanılabileceğini o zamandan beri düşünüyorum.
YanıtlaSilbiçimsel yeniliği 'deneysellik'le yaftalamak kolaycılık. peki ne yapılabilir? ne denebilir o tür metinlere? derginin bu sayısını okurken bu soruyu da yedekte tutmak gerek.